GymnastikkensHovedkvarter

At være dommer er en tillidserklæring

At være dommer er en tillidserklæring. Man skal kende de momenter der skal være i en øvelse, man skal være retfærdig, ikke farvorisere egne gymnaster, og så skal man dømme det man ser.  Det kræver mange timers øvelse at blive og være dommer. Det at man selv har været gymnast har jo selvfølgelig en fordel, men hvis ikke man øver sig bliver man ikke virkelig god. Man skal øve sig på treoretiske, og i den grad også på at dømme i praksis, hvis man gerne vil være 7-8 og CoP dommer skal man også lærer momenternes tegn at kende.

I Danmark skal man være 16 år for at kunne dømme ved DDT og CoP konkurrencer, dvs. du skal fylde 16 år i det år du tager din dommeruddannelse. 

Der er for nuværende ikke nogen regler på dommer ved Xcel-systemet. Men det arbejdes der på.


Hvis man gerne vil være dommer!

Hvis man gerne vil være dommer, skal man kontakte en af de 17 klubber i Danmark der udbyder Idrætsgymnastik.

Nogle klubber vil tage imod med kyshånd, andre vil takke nej tak, som sagt tidligere det er en tillidserklæring at være dommer. Hvis du i forvejen er kendt i en gymnastikforening, så er det noget nemmere. 

Jeg er selv forældredommer, og det kan være svært at dømme sine egne børn. enten er man for sød ved dem, eller for mit vedkommende for hård ved dem. og i Nogle klubber vil man under ingen omstændigheder have forældredommer.

Når man så har fundet en klub som vil have en som dommer, så skal man lære alle momenterne at kende, et godt sted og starte er på trin 1-3, der er det forholsvis nemme øvelser, i takt med man udvikler som dommer, kan man begynde at se på trin 4-6 - der er mange års arbejde i disse 2 niveauer. 

Når man er blevet rigtig god, skal man på dommer kursus, det er de forskellige klubber der afholder dommerkurser, der er 10 dommere på kursus, hvor man gennemgår teorien på en enkelt dag, derefter har amn14 dage til at læse og øve sig i og dømme. når de 14 dage er gået skal man op til en prøve, både teoretisk og praktisk. i den praktiske prøve dømmer man efter videoer. Man skal have 75% rigtig for at bestå som dommer. Har man mellem 65-75% rigtig bliver man stjernedommer, dvs. man dømmer med ved 2 konkurrencer, uden ens resultat tæller med ved konkurrencen, derefter kan man dømme som rigtig dommer. 

Ved regionale konkurrencer, sidder der 3 dommere på hvert redskab, ved nationale konkurrencer sidder der 4 dommer på hver redskab.

Dress code.

Når man er dommer er der en dress code, dvs. man har noget bestemt tøj på. dvs. man er pæn i tøjet.

Kvinder:

Sort eller mørkeblå jake, Hvid bluse/skjorte, Sorte eller mørkeblå bukser eller nederdel.

Mænd.:

Sort eller mørkeblå jake, Hvid bluse/skjorte, slips, sorte eller mørkeblå bukser..

Opdateret 22.08.2019

 
(C) 2018 Lavet med NemmeHjemmesider.dk

Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk